Madde Bağımlılığı Için Hangi Doktor Ankara?
- Esenboga Calis
- 0
- on Aug 30, 2022
Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel de psikososyal destek yöntemleri konusunda uzmanlaşmış bir doktor olup madde kullanım bozuklukları alanında oldukça deneyimlidir. Alkol ve uyuşturucu tedavisi Ankara’da Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel muayenehanesinde de uygulanmaktadır.
Contents
- 1 Madde bağımlısı hangi doktor bakar?
- 2 Amatem ücreti ne kadar?
- 3 Madde bağımlısı kişi tedaviye nasıl ikna edilir?
- 4 Bağımlı olan kişiler nasıl tedavi edilir?
- 5 Madde bağımlılığı kaç günde biter?
- 6 Uyuşturucu bağımlısı olan birine nasıl davranılır?
- 7 Amateme randevu almadan gidilir mi?
- 8 Uyuşturucuyu bırakmak için ne yapmalı?
- 9 Amateme zorla yatırılır mı?
- 10 Uyuşturucu bağımlısı ne hisseder?
- 11 Uyuşturucuyu bıraktıktan sonra neler olur?
- 12 Uyuşturucu kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar nelerdir?
- 13 Hangi uyuşturucu madde Tatlı yedirir?
- 14 Uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak mümkün mü?
- 15 Uyuşturucu tedavisi için nereye başvurulur?
- 16 Madde bağımlılığı için nereye şikayet edebilirim?
- 17 Çocuğu uyuşturucu kullanan aile ne yapmalı?
- 18 Uyuşturucu kullananlar çok uyur mu?
- 19 Uyuşturucu krizi anında ne yapılmalı?
Madde bağımlısı hangi doktor bakar?
Bağımlılık sürecinde tedavi aşamaları Amatem (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi), Çematem (Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi), ATM (Ayaktan Tedavi Merkezi) ve Psikiyatri Polikliniklerinde gerçekleştirilmektedir.
Amatem ücreti ne kadar?
Özel kliniklerde ise muayene ücreti 300- 600 lira arasında değişiyor, sonrasında her seans ortalama 400 lira. Yine ilaca yüklenen AMATEM gibi devlet hastanelerinde ise, bir madde bağımlısının devlete günlük maliyeti 120 lira dolaylarında.
Madde bağımlısı kişi tedaviye nasıl ikna edilir?
Tedaviye ikna konusunda ailenin yardım alabileceği, bağımlının kıramayacağı ve sözünü dinleyeceği, hürmet duyduğu bir aile büyüğü, bağımlı olmayan bir yakın arkadaşı veya sevdiği bir yakını varsa onlarla iletişime geçilmelidir.
Bağımlı olan kişiler nasıl tedavi edilir?
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi, Biorezonans (Mora Terapi) gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.
Madde bağımlılığı kaç günde biter?
Tedavi süresi kişiden kişiye değişir. Kişilerin 6 ay boyunca madde kullanmasına tıbbi literatür içerisinde “kısmi düzelme” denir. Bu sebeple, bağımlılık tedavisinin belirli aralıklar ile en az 6 ay sürmesi gerekir.
Uyuşturucu bağımlısı olan birine nasıl davranılır?
Bağımlı bir bireyle iletişimde onu anladığınızı hissettirmeniz ve yanında olduğunuzu bilmesini sağlamanız tedavinin seyri açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bağımlı kişilerde suçluluk hissi yaratacak davranışlardan ve sözlerden kaçınılması gerekmektedir. Bu durum mevcut bağımlılığın tekrarına neden olabilmektedir.
Amateme randevu almadan gidilir mi?
Hastanın acil servisten gelmesi durumunda bir başvuru şartı aranmaksızın AMATEM’e yatırılma süreci ve tedavi başlatılır. Bunun dışında tedavi olmak isteyen bireyler AMATEM’den randevu alarak gitmesi yeterlidir.
Uyuşturucuyu bırakmak için ne yapmalı?
Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığıyla ilgili hizmetlerin verildiği, kişiye uygun gerekli yönlendirmelerin yapıldığı, vatandaşların uyuşturucu ile mücadele kapsamında hizmet alabilecekleri danışma ve destek hattıdır.
Amateme zorla yatırılır mı?
Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından TMK 432.maddesi gereğince zorunlu tedavi kararı verilen bireylerin yatarak tedavileri fiilen AMATEM’de değil, kapalı psikiyatri polikliniklerinde gerçekleştirilmektedir.
Uyuşturucu bağımlısı ne hisseder?
Hastalandığımızda iştahsızlık, uyku bozukluk ve kafa dağınıklığı gibi belirtiler ortaya çıkar. Aynı şekilde bonzai bağımlıları yemekten vazgeçiyorlar.Uykusuzluk çekiyorlar. Bir işe konsantre olamıyorlar. Basit bir örnek olarak,konuştuğunuzda bilgileri algılamıyorlar’ dedi.
Uyuşturucuyu bıraktıktan sonra neler olur?
Kaygı, depresyon, uykusuzluk, ve hafıza kaybı uyuşturucu maddeyi bıraktıktan sonra uzun süre devam edebilir. İlk dönem sonrası kesilme belirtileri olarak da adlandırılan bu belirtiler, stresli zamanlarda tekrar edebilirler. Buradaki tehlike sizin kendinizi uyuşturucu maddeyle tedavi etmeye meyletmenizdir.
Uyuşturucu kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar nelerdir?
Hepatit B/C ve HIV/AIDS yanında enfektif endokardit, pnömoni, abse ve tuberküloz gibi başka enfeksiyon hastalıkları da madde kullanımına bağlı olarak görülebilmektedir. Madde kullanıcılarında bulaşıcı hastalıkları önlemek için öncelikle yasal olmayan madde kullanımının durdurulması önemlidir.
Hangi uyuşturucu madde Tatlı yedirir?
Örneğin gürültüye hasaslık,aşırı uyuma veya küçülmesi önemli gözbebeklerinin iyice küçülmüş olması önemli bir yeri,aşırı doz halinde ise aksine genişliyorlar.Tatlı yeme istegi esrarın,sürekli su içme isteği ise anfetaminlerin habercisi olabiliyor.
Uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak mümkün mü?
Madde bağımlılığını nasıl tedavi ediyorsunuz? Kişinin yaşı, kullandığı maddenin miktarı, ne kadar süredir kullandığı önemlidir. Mesela esrar kullanmaya yeni başlamışsa ve tedavi olmaya karar vermişse ayaktan tedaviyle psikoterapi ve ilaç tedavisiyle birlikte tedavi edilir.
Uyuşturucu tedavisi için nereye başvurulur?
Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı “ALO 191” düzenlenen törenle hizmet vermeye başladı.
Madde bağımlılığı için nereye şikayet edebilirim?
Sağlık Bakanlığınca hayata geçirilen ‘ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadale Danışma ve Destek Hattı’na 2015’ten bu yana hattı 106 bin 112 kişinin çağrısına yanıt verdi.
Çocuğu uyuşturucu kullanan aile ne yapmalı?
Aileler, çocuklar arasında uyuşturucu kullanımına ilişkin başlıca risk faktörlerini öğrenmelidirler. Çocuklara uyuşturucu kullanımı zararları hakkında bilgi vermeliler ve madde kullanımını onaylamadıklarını çocuklara açıklamalılar. Çocuğun hayatına dahil olunmalı. Çocuğun arkadaşlarıyla iletişim kurulmalı.
Uyuşturucu kullananlar çok uyur mu?
8- Sinirlilik, gerginlik, kişilerarası ilişkilerde sorunlar yaşar, dalgınlık, dikkatsizlik başlar. 9- İçine kapanır. Uyku düzeni değişir.Ya çok uyur, ya da çok az uykuya ihtiyaç duyar.
Uyuşturucu krizi anında ne yapılmalı?
Eroin krizine giren ne yapmalı; hemen 112 yi aramalı, ve bağımlılık tedavisine başlanmalı, soğuk duş, sakinleştirici ilaçlar işe yarayabilir.